Panone (Prajitura Tipica Bolognesa de Craciun)
1 plic de praf de copt (16 gr)
200 gr zahar
100 margarina
2 oua
coaja rasa de la o lamiie
30 gr zahar vanilat (eu am pus vanilina)
300 gr cacao
50 gr ciocolata amaruie
50 gr marmelada (se foloseste mostarda bolognese care este o marmelada de gutui, prune si portocale. . este ca un magiun romanesc)
1/2 fiola de esenta de migdale
300 gr fructe candite (cedru, portocale, cirese) eu am pus resturi din ce aveam prin casa +
coji de pepene verde din dulceata
300 gr nuci,
arahide,
migdale,
alune cintarite cu coaja cu tot
100 gr stafide
100 gr smochine
200 ml lapte
150 ml vin alb sec
1 lingura de miere
lichior de migdale
minim 200 gr ciocolata amaruie +1 lingura de ulei topite la bain marie asau microunde pt glazura
200 gr zahar
100 margarina
2 oua
coaja rasa de la o lamiie
30 gr zahar vanilat (eu am pus vanilina)
300 gr cacao
50 gr ciocolata amaruie
50 gr marmelada (se foloseste mostarda bolognese care este o marmelada de gutui, prune si portocale. . este ca un magiun romanesc)
1/2 fiola de esenta de migdale
300 gr fructe candite (cedru, portocale, cirese) eu am pus resturi din ce aveam prin casa +
coji de pepene verde din dulceata
300 gr nuci,
arahide,
migdale,
alune cintarite cu coaja cu tot
100 gr stafide
100 gr smochine
200 ml lapte
150 ml vin alb sec
1 lingura de miere
lichior de migdale
minim 200 gr ciocolata amaruie +1 lingura de ulei topite la bain marie asau microunde pt glazura
Preparare:
O parte din fructele zaharisite si din alune se tine deoparte pt ornat (eu am mai folosit si niste rahat taiat feliute adus din Romania pt ca aveam putine canditi si le-am pus in compozitie).
Nucile, migdalele, arahidele, alunele curatate de coaja si taiate marunt cu cutitul se tin in vin de seara pina dimineata (eu le-am tinut de dimineata pina acum). Am pus si stafidele si smochinele in vin sa prinda gust (asta e modificarea mea la reteta ca muream daca nu faceam o modificare =)) ).
Margarina si ciocolata se topesc impreuna la bain marie sau la microunde.
Se amesteca toate ingredientele inclusiv vinul in care au fost tinute nucile, mai putin lichiorul de migdale. Cu el se va uda coltul unui servet de bucatarie si cind scoatem panonele din cuptor asa cald stergem usor pe deasupra ca sa nu se ude, ci doar sa doar sa prinda aroma.
Se amesteca bine cu lingura de lemn si la fundul castronului (atentie sa fie unul mare sau eventual o cratita ca e cantitate multa). Se toarna compozitia care va fi ceva mai tare decit un pandispan (si nu va avea mai mult de 2.5 cm inaltime cind o punem in tavi pt ca va creste dublu) in forme unse cu putin ulei si se da la cuptor la foc mediu circa 45 min.
Se scoate si se glaseaza cu ciocolata care a fost amestecata cu alunele tinute deoparte, iar apoi se orneaza cu restul de fructe candite.
Se taie cind s-a racit bine de tot.
Nucile, migdalele, arahidele, alunele curatate de coaja si taiate marunt cu cutitul se tin in vin de seara pina dimineata (eu le-am tinut de dimineata pina acum). Am pus si stafidele si smochinele in vin sa prinda gust (asta e modificarea mea la reteta ca muream daca nu faceam o modificare =)) ).
Margarina si ciocolata se topesc impreuna la bain marie sau la microunde.
Se amesteca toate ingredientele inclusiv vinul in care au fost tinute nucile, mai putin lichiorul de migdale. Cu el se va uda coltul unui servet de bucatarie si cind scoatem panonele din cuptor asa cald stergem usor pe deasupra ca sa nu se ude, ci doar sa doar sa prinda aroma.
Se amesteca bine cu lingura de lemn si la fundul castronului (atentie sa fie unul mare sau eventual o cratita ca e cantitate multa). Se toarna compozitia care va fi ceva mai tare decit un pandispan (si nu va avea mai mult de 2.5 cm inaltime cind o punem in tavi pt ca va creste dublu) in forme unse cu putin ulei si se da la cuptor la foc mediu circa 45 min.
Se scoate si se glaseaza cu ciocolata care a fost amestecata cu alunele tinute deoparte, iar apoi se orneaza cu restul de fructe candite.
Se taie cind s-a racit bine de tot.
Mentiuni:
Reteta tipica de Craciun pentru zona dinafara orasului Bologna, reteta orasenilor se numeste Certosino.
Timp Preparare: nementionat
Complexitate: redusa
Complexitate: redusa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu