Am preparat pentru prima dată acest tort. E simplu, un blat cu gem de caise. Fără creme, fără frișcă. Dar delicios! Dulce, pufos și ușor ca o adiere.
Ciocolată menaj
120 g
Făină albă
120 g
Unt
120 g
Zahăr
160 g
Zahăr pudră
40 g
Ouă
6 buc
Gem de caise
300 g
Ciocolată menaj
375 g
pentru glazură
Zahăr
450 g
pentru glazură
Apă
180 ml
pentru glazură
Pregătim ingredientele pentru blat.
| |
Separăm gălbenușurile de albușuri.
| |
Radem ciocolata de menaj (cele 120 grame).
| |
Într-un vas punem laolaltă ciocolata rasă, untul moale, zahărul pudră și gălbenușurile.
| |
Amestecăm bine toate cele de mai sus. Eu am folosit mixerul.
| |
Batem spumă tare albușurile cu zahărul (cele 160 grame).
| |
Încorporăm albușurile spumă în amestecul de ciocolată prin mișcări ușoare de jos în sus.
| |
Apoi adăugăm făina cernută.
| |
Mutăm compoziția într-o formă de tort cu pereți detașabili. Îmbrăcăm fundul formei cu hârtie de copt. Eu am uns cu unt și pereții formei și i-am tapetat cu făină. Lăsăm la cuptor circa 55 de minute la 180 de grade C.
| |
Desfacem forma și lăsăm blatul să se răcească.
| |
Apoi îl tăiem în două pe orizontală și desfacem borcanul de gem.
| |
Ungem prima parte cu gem de caise.
| |
Punem într-o crăticioară la încălzit restul de gem. Cu el vom unge și cea de-a doua parte, adică exteriorul tortulețului.
| |
Iată tortul. Așteaptă să fie îmbrăcat cu glazură.
| |
Pregătim cele 3 ingrediente pentru glazură.
| |
Punem la fiert într-o crăticioară apa și zahărul.
| |
Adăugăm și ciocolata ruptă în cubulețe.(cele 375 de grame). În carte mai scria că putem folosi aici și ciocolată sub formă de fulgi.
| |
Lăsați la foc până se topește ciocolata.
| |
Strecurăm glazura printr-o sită.
| |
Urmează să turnăm glazura peste tort. Aici e bine să avem mult loc la dispoziție, dar mai ales să puneți ceva pe masă pentru că glazura va curge destul de mult. (Eu am pus o pungă mare. În carte scria să-l punem pe un grătar să se poată scurge surplusul de glazură, dar eu nu am avut așa ceva...Am improvizat...)
| |
Când începe să se solidifice glazura, mutați tortul pe un platou. Eu nu am avut răbdare...L-am mutat mai devreme, platoul meu a fost puțin adânc și de asta glazura s-a strâns puțin la mijloc. Deci nu faceți asta acasă.
| |
Îl puteți lăsa așa sau îl puteți decora. Eu am scris pe el cu ciocolată albă topită și am pus și o floricică roz.
| |
Aici o secțiune dulce și delicioasă. Poftă bună!
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu